20 Dingen die ik denk tijdens de IEP-test-tijd

Het is IEP-test-tijd. Vooral voor groep 7 elk jaar een dingetje, want met die test wordt (voor een deel) het niveau voor de middelbare school bepaald. Dit zijn de dingen die ik daarbij denk.

  1. Tijd voor de IEP-testen, lees ik in Parro. Maar wanneer? Met dit tijdsblok (‘In deze drie weken van juni zullen de testen worden afgenomen’) kan ik niet zoveel. Wanneer is wanneer? Vandaag, morgen, gisteren? Over twee weken? Wat? Wie? Waar?

2. Jammer ook wel dat Puk me amper informeert. Ze blijkt al twee testen te hebben gehad, als ik ernaar vraag. Wat?? Waarom weet ik dat niet? Had je dat niet even kunnen zeggen? Nee, doe ZELF Rustig!!! (ademt in een papieren zakje).

3. Taalverzorging??? Wat is dat? Oh, dat is spelling. Waarom noemen ze het dan niet gewoon spelling?

4. Wat was er trouwens mis met de Cito-toets? Die vond ik tenminste lekker duidelijk: niveau 1 is hoog, 5 wat minder.

5. Heb je die uitleg van het IEP Leerlingvolgsysteem weleens gezien op hun eigen site? Ik snap er geen hout van. Wat is Leergroei? En een detailscore 70 tussen 1F en 2F? Waarom krijg ik niet gewoon een printje met: je kind heeft de toets op dit niveau gemaakt: vmbo/mavo/havo/vwo en dan doorkruisen wat niet van toepassing is….

6. Er is ook een talentenkaart. Met hoofd, hart en handen. Bij hoofd staat: ‘Je hebt een groei bij lezen gemaakt.’ Bij hart en handen: ‘We hebben goede gesprekken gehad over het plannen van je weektaken.’ Wat heeft dat nou weer met hart of handen te maken? Dat je het opschrijft in je agenda ofzo? Jeetje, ik voel me echt dom door die talentenkaart.

7. Ze hebben ook percentages. Percentages tussen F’en en S’en. Percentages in rondjes. Snap jij het nog? Zo ja, wil je mij een instructievideo doorsturen met jouw bevindingen erin? Ik kan die goed gebruiken en ik weet nog wel wat andere ouders die ik daar blij mee maak.

8. Even googlen, misschien snapt Google het wél?

9. De IEP is meer van deze tijd, lees ik in het eerste, beste krantenbericht dat ik tegenkom. Het gaat over de Route-test die in groep 8 wordt afgenomen en die je schooladvies bepaalt als je schooladvies al is gegeven en kinderen zich al op een middelbare school hebben ingeschreven. Right.

10. Misschien moet ik maar stoppen met informatie zoeken, want het zorgt alleen maar voor een berg vragen in plaats van antwoorden.

11. Volgende probleem: moet ik mijn kind nu extra vroeg laten slapen en niet naar feestjes laten gaan? Want ze is nu al overspannen van alle feestjes van de afgelopen twee jaar ingehaald moeten worden. Dit weekend dus maar even rustig aan doen voor de resterende IEP-testen?

12. Want die afbraakweekenden du moment zijn natuurlijk niet bevorderlijk voor de broodnodige Rust, Reinheid en Regelmaat.

13. Zal ik vanaf maandag extra eiwitten/omega 3 serveren voor extra brain power elke ochtend?

14. Haring, zou Puk dat binnenhouden als ontbijt?

15. En mag ik er nu elke dag wel even naar vragen, of ben ik dan een hysterische moeder?

16. Ik wil mijn kind niet zenuwachtig maken, natuurlijk. Maar ja, de eerste twee toetsen heb ik al gemist en ik ben wel benieuwd wanneer ze gaat rekenen. En hoe ze dat doet.

17. Het gaat wel om haar schooladvies dus een beetje belangrijk is het wel. Toch?

18. Arme Olle, ik heb nog niet geïnformeerd of hij ook toetsen heeft…

19. En hoe die dan gegaan zijn. Oh, Olle heeft er inderdaad ook al wat toetsen op zitten. WAAROM VERTELT NIEMAND ME WAT HIER IN HUIS????!!!!!!

20. Wanneer zouden we de uitslag eigenlijk krijgen? En valt daar nog over te delibereren met de juf? Nou ja. Vragen, vragen, vragen. Ik blijf wel lekker in het duister tasten, hoor mensen. Joe!

RESERVEER HIER ‘MIJN EERSTE JAAR ALS MOEDER’