Beste scholen, doe ’s effe rustaghhh (wég met decemberstress)

De tandjes, wat is het weer aanpoten. En ik weet hoe het met jullie zit – jullie hebben het net zo druk. Vorige week nog vroeg ik op Insta of jullie ook zoveel huiswerk hadden. Dit waren globaal jullie reacties: 

Groep A

‘Nee, we wonen in de polder, en op onze heerlijk nuchtere kleine school organiseren ze alleen een kerstdiner’ (15 procent).

Groep B

‘Ja. Sterker nog: wij moeten NOG MEER regelen naast frikandelbroodjes, snackkomkommers en wraps, een glazen potje, spullen voor een kerststukje, een foute kersttrui en een chique outfit, namelijk: een witte sok voor een knutsel – geld voor het goede doel – zelfgemaakte kerstballen voor het goede doel – een veiling voor het goede doel – tableau vivants oefenen – musicals oefenen – komen kijken naar die musicals – koek en zopie kopen – glühwein maken – kerstmutsen fröbelen – cadeautjes voor meesters en juffen regelen – dozen inzamelen – en zelfs een hele kerstmarkt (!!) optuigen’ (85 procent).

Met die 15 procent ben ik snel kaar: Meine Gute, wat goed geregeld, ik ben jaloers. Voor die 85 procent: zijn we niet een beetje aan het doorslaan? Voor iedereen die trots in de spiegel kijkt op haar tandvlees op 23 december, zo van: we hebben het maar weer mooi voor elkaar, tijd voor een welverdiende kerstvakantie, nog even dit:

  1. Niet iedereen heeft vakantie
  2. Het kan ook anders

Dus heb ik, met behulp van jullie feedback (heel Elonmuskiaans ;-)) tips opgesteld. Basisschool Lifehacks, zo je wilt. Mocht je nu denken: ja joh, ik ben het ook zat, maar ik ga echt niet op de barricaden dikke doei, mijn imago weetjewel: je zou dit bericht achteloos je tijdlijn in kunnen slingeren, of mede-ouders kunnen delen en taggen of een slinkse opmerking droppen bij mensen met invloed (zoals feestcommissie). Met een beetje geluk gaat dit stukje dan viraal, lezen alle directeuren van Nederland mee en beseffen: nou, dit gaat inderdaad wel ver ja, als je het zo bekijkt. Die vervolgens hun strategie gaan aanpassen richting Reacties uit groep A: alleen een kerstdiner. Want alleen een kerstdiner is goed genoeg. Echt waar! School is school en geen kermis! Echt niet! Loopt niemand een trauma van op, hoor! En wel zo klimaatvriendelijk, anno 2022, om niet zes keer per week naar de winkel te moeten rennen voor allerhande benodigdheden. 

De lifehacks. Komt-ie!

3 Lifeshacks voor scholen om decemberstress te reduceren

1. Minimaliseer het aantal Parro-berichten

15 december, ik weet het nog, had ik 2 dagen niet in Parro gekeken en had ik 36 (!!) ongelezen berichten. Ongelezen berichten zijn heel erg Windows 10, alias 2015. Weg ermee. Het kost docenten te veel tijd om te tikken, de meeste ouders interesseert het geen biet dat Pietje een kerstboom heeft geknutseld, want dat vertelt-ie zelf wel als-ie uit school komt, en het kost de meeste ouders ook veel te veel tijd om al die berichten te deleten/door te scrollen. Stop ermee. Zero inbox beleid is topbeleid!

Oh, en namens moeder E: stop met bijlages die niet compatible zijn met de mobiele telefoon. En namens moeder D: al die 6443 foto’s zijn ook niet nodig. Danku!

2. Stop met foute truiendag

Net als een volle berichtenbox is het fenomeen foute truien ook alweer een tijdje off trend – ik gok zo’n elf jaar. Voor elke trui is zeven keer dezelfde hoeveelheid aan grondstoffen nodig, die ondingen draagt niemand verder, we geven allemaal 7-18 euro uit in Primark/Action/Hema die we in onze zak hadden kunnen houden. Laten we de kinderen liever leren dat overbodige spulletjes het milieu schaden en vredig wat kerstliedjes zingen bij een nep-openhaard op het digiboard. 

En iedereen die toch fout wil doet dat tijdens het diner, wordt dat feest ook meteen lekker divers en inclusief van! HA!

3. Verzin geen moeilijke knutsels, goede doelenprojecten, commissies

Waarvoor van alles ingezameld moet worden. Zeker niet op het laatste moment. In Parro op dinsdag melden dat iedereen voor woensdag natte oase moet regelen, is echt niet te doen, beste scholen. En kerstballen moeten veilen is ook voor niemand leuk. Een Tikkie is handig, of gewoon niet. No biggie.

Veel ouders werken in 2022. Maak het ze mogelijk dat te doen zonder met een burn-out die kerstvakantie in te jagen (als ze vakantie hebben, want de ondernemers onder ons moeten zich nu juist de vellen werken.)

Een vredige kerst is een rustige kerst. Voor iedereen.

Vrede op aard, extra veel liefs aan kindeke Jezus,

Amen.